BOEM 2022 - Deel 2

1. Umut Eldem

IO

IO is een geluidsportret verteld door these, antithese en synthese. De verschillende delen van de muziek zijn analoog aan de punten tussen het menselijk bewuste & onderbewuste. De geluiden die door de akoestische ruimte worden verspreid, evolueren en beïnvloeden elkaar, waardoor een spectraal ecosysteem ontstaat dat in contrast staat met intense ritmes. Muzikaal zijn er twee belangrijke inspiraties: het uiteenvallen van de spectrale geluidswereld en de ritmische structuren die zijn gecreëerd uit kleinere contrasterende timbrepatronen.

Biografie

Umut Eldem is componist, pianist, en onderzoeker. Zijn compositorisch werk en onderzoek leggen nadruk op de exploratie van Synesthesie als een artistiek medium. Zo gaf hij al lezingen over zijn onderzoek naar synesthesie, en presenteerde hij zijn audiovisueel werk en installaties, die geluid en kleur combineren, in veel landen. Umut Eldem is momenteel doctoraatsonderzoeker en docent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, en muzikaal regisseur bij het internationaal theatergezelschap Mixed and United. Hij geeft lessen en workshops over muziekgeschiedenis, muzikale analyse en audovisueel design. Zijn recent onderzoek ‘The Hearing Glass: Synesthetische Correspondenties in De Muzikale Praktijk’ doelt om de resultaten van zijn vorige onderzoek te ontwikkelen tot een inter-sensorische theorie van de audiovisuele kunst.

On-Line

umuteldem.com

[- begin pagina -] [- index componisten -]

2. Stéphanie Laforce

Apnee (2021) - Stereo - 7’

Twee jaar geleden, tijdens de covid-periode, zat ik vast in Brussel. De verlaten straten leken bevroren in glazen bubbels en ik voelde me alsof ik in ademnood was. Drones vlogen over de parken en zonden veiligheidsinstructies uit om mensen eraan te herinneren afstand te houden. Ik nam deze berichten op om een elektroakoestische compositie te maken waarin ik de vele emoties van deze periode zou kunnen uitdrukken. Een langzame progressie onder water met instructies, gevolgd door de noodzaak om terug naar de oppervlakte te komen om eindelijk op adem te komen! Aanvankelijk in de vorm van een miniatuur van 3 minuten werd - APNEE - eerst in een online event uitgezonden en vervolgens als geluidsinstallatie in het collectieve werk Guirlande I/O (2021). In tegenstelling tot de originele versie wil deze tweede, langere versie een uitkomst bieden, en een meer serene voortzetting zijn van deze creatie die een periode zonder zuurstof oproept.

BIO

Als multimedia-artieste en componiste van elektroakoestische muziek creëert Stéphanie haar eigen werelden. Ze bouwt en ontwikkelt interactieve poëtische interfaces en maakt daarbij gebruik van nieuwe technologieën. Ze heeft talrijke geluidsinstallaties op haar naam staan. Gebruik maken van Digitale Kunst is ingebakken in haar muzikale produktie van composities met gevarieerde en specifieke universums door hun poëzie en hun sociaal engagement.

Van concerten tot tentoonstellingen, van binnen- en buiteninstallaties tot performances, herschikt ze de praktijk door te kiezen voor voorstellingen die interactiviteit, de poëzie van het moment, geschiedenis en fysieke aanwezigheid combineren.

Haar benadering tracht een antwoord te geven op een essentiële vraag over de plaats van de mens in een wereld-machine.

Sinds 2017 werkt ze aan de ontwikkeling van een digitaal systeem dat bestaat uit een netwerk van muzikale elastieken die door het publiek gemanipuleerd kunnen worden. Een netwerk dat zich aanpast aan de architectuur van de plaatsen waar ze terechtkomt. Haar praktijk omvat ook een pedagogische component waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe technologieën als ondersteuning bij het ontwikkelen van creativiteit.

On-Line

Soundcloud | Vimeo | Facebook

[- begin pagina -] [- index componisten -]

3. Joris de Laet

Signes des Temps (2022) - nieuwe creatie

De compositie is opgebouwd uit afzonderlijke klankstrukturen waaruit 'schaduwstemmen' ontstaan die een eigen identiteit ontwikkelen. Op cruciale kruispunten ontstaan nieuwe verbanden die afgeleid zijn van hun uitwisselbare kenmerken.
De titel zou kunnen vertaald worden als 'Tijdsgeest' maar is hoofdzakelijk gebaseerd op het belang van de momenten in de muziek waarop transformaties in de klankmaterie nieuwe wisselwerkingen doen ontstaan tussen de verschillende eigenheden van de afzonderlijke stemmenprocessen.

Bio

Joris de Laet (°1947). Van 1972 tot 1975 volgde hij cursussen aan het I.P.E.M. (Instituut voor Psychoakoestiek en Elektronische Muziek) te Gent bij Karel Goeyvaerts, Lucien Goethals en dr. Herman Sabbe. In 1974 gaf hij zijn eerste concerten met live elektronische muziek. Hij begint met een reeks van 5 opeenvolgende concerten, 'Partiduur12345'.

In 1973 oprichter van S.E.M. (Studio voor Experimentele Muziek) in Antwerpen. Daarna vormde hij het SEMensemble, een groep musici-componisten gespecialiseerd in de uitvoering van experimentele muziek en live-elektronica. Van 1975-'90 gaf hij concerten met dit ensemble in heel Europa en daarbuiten.

Vanaf 1978 werkzaan aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in de opname- en creatiestudio en als docent elektronische muziekcompositie tot zijn pensioen in 2012.

Geïnspireerd door de diepe controle over elektronisch geluid, definieerde hij zijn werk sinds 1979 als 'Parametric Music', een muziek waarvan de compositie is gebaseerd op stromen van transformaties van een of meer parameters.

Sinds 1992 is hij producer bij het gratis radiostation 'Radio Centraal' in Antwerpen, waar hij maandelijks een programma produceert dat geheel aan elektroakoestische muziek is gewijd.

In 1997 ontving hij voor al zijn werk de Sabamprijs.

In 1994 was hij mede-oprichter en vice-voorzitter van de Belgische Federatie van elektroakoestische Muziek (BeFEM/FeBeM), en werd hij vice-voorzitter toen het werd opgenomen in een officiële vereniging.

On-Line

youtube

[- begin pagina -] [- index componisten -]

4. Gildas Bouchaud

Entrave - 9’47” Stereo

In Entrave (belemmering) lijken de klanken zwaar en in volle vaart door hun gewicht langs een steile helling naar beneden gestuwd. Tegelijkertijd worden ze tegengehouden, remmend en gierend als treinen die aankomen op een station. Op andere plaatsen worden ze met moeite en gretigheid geduwd in een klim die te groot is voor hun last. Deze twee indrukken lopen vaak zo door elkaar dat men zich voortdurend afvraagt wat duwt en wat tegenhoudt.

Bio

Gildas Bouchaud is musicus en componist van elektroakoestische muziek, gevestigd in Brussel. Hij studeerde acousmatische compositie aan het Conservatorium van Mons bij Ingrid Drese, Philippe Mion en Regis Renouard Larivière. Hij componeert voor concerten, theater, video en geluidsinstallaties. Hij produceert ook radiocreaties. Tenslotte is hij geïnteresseerd in live elektroakoestische muziek, met name met het André Curieux trio.

[- begin pagina -] [- index componisten -]

5. Thibault Madeline

D'effilé File - 10'35”

D'éffilé Files is een werk over het intieme. Drie taferelen worden uitgesneden, drie toestanden, gevoerd volgens de lijnen van een cinematografische poëzie: In het begin, een minimalistische dialoog tussen drie intieme personages. Het oor van de voyeur aan de muur luistert naar de dans tot het omslagpunt waarop een macroscopisch landschap wordt onthuld. De stemmen versmelten en vermengen zich door morfologisch samenleven. Taal is slechts lichaam, de vlucht verandert in waanzin. En ook al lijkt de uiteindelijke breuk dramatisch, de intieme dialoog die hen samenbrengt blijft bestaan.

Dit stuk kwam tot standmet de hulp van de federatie Wallonië-Brussel en behaalde de 3e plaats bij de GRM découverte 2021 en werd uitgezonden in het programma "L'expérimentale" van France Musique.

Bio

Thibault Madeline werd in 1992 in Frankrijk geboren. Hij begon zijn studies in de plastische kunsten. Hij zal zich op meerdere terreinen ontplooien, zoals beeldhouwen, tekenen, fotografie, video en geluid. In 2011 gaat hij naar de Ecole Supérieure des Beaux-Arts de Grenoble. Daar werd hij een verzamelaar van geluiden, vormen, beelden en materialen die hij vervolgens (her)assembleerde in plastische en digitale werken. Na vier jaar werd hij uiteindelijk aangetrokken door geluidskunst. Daarna wijdde hij zich aan de praktijk van het opnemen en onbewerkt monteren, waaruit zijn eerste geluidswerken ontstonden die hij in Valence en Grenoble tentoonstelde.

In 2015 trad hij toe tot de akoesmatische compositieklas aan het Koninklijk Conservatorium van Mons/Arts² in België. Hij zal in 2020 cum laude afstuderen. Naast zijn geluidscomposities maakt hij geluidsinstallaties, componeert hij voor de podiumkunsten en speelt hij in het noise/elektroakoestisch trio André Curieux.

On-Line

Soundcloud

[- begin pagina -] [- index componisten -]

6. Dirk Veulemans

Ceremonie

Tijdens mijn recent hernieuwd klankonderzoek in de reeds lang vertrouwde FM synthesetechniek (FM = Frequentie Modulatie) raakte ik gefascineerd door langzame veranderingen van FM klanken. Die traagheid, gecombineerd met een zekere eenvoud, brachten bij mij een zekere perceptieve resonantie teweeg met de eigenschappen: traag en eenvoud. Een merkwaardige toestand van alertheid gemengd met rust. Deze toestand wordt vreemd genoeg niet onderbroken wanneer het klankbeeld plots helemaal omslaat.

Sommige elementen uit de gebruikte klanken doen me denken aan deze van een vuurceremonie die ik in 2019 toevallig in een tempel in Nikko (Japan) meemaakte. Zowel het muzikale aspect van die ceremonie als de fascinatie bij de uitvoering ervan, hebben bij mij een sterke indruk nagelaten. Vandaar de naam van deze compositie waaraan later nog een tweede deel zal toegevoegd worden.

Bio

Dirk Veulemans volgde in 1987-88 het seminarie Elektronische Muziekcompositie aan het Conservatorium te Antwerpen bij Joris de Laet. Hij werkte sindsdien samen met diverse ensembles en artistieke gezelschappen (SEM, Spectra, KaG, In Vitro). Veulemans voelt zichzelf dikwijls instrumentenbouwer. Zo programmeert hij bij zijn klankonderzoek meestal zijn eigen 8-kanaals geluidsverwerkingssoftware, maar ook trekt hij zich regelmatig in zijn atelier terug, waar hij onder meer 8 audiofiele luidsprekers maakte om zijn muziek helemaal tot haar recht te laten komen. Daarmee performde hij in vele concerten in binnen- en buitenland. Later voegde hij daar stelselmatig elementen aan toe tot het huidige 16-kanaals geluidsinstrument. Ook akoestische klankbronnen voegt hij tegenwoordig toe aan zijn klankenpalet. Zo creëerde hij een nieuw bedacht computergestuurd elektroakoestisch klankinstrument, de luidsprekerfluitjes. De laatste jaren bouwde hij ook twee computergestuurde pijporgels.

Hij engageert zich ook als organisator en mede-organisator van concerten voor elektroakoestische muziek en hij zetelt in het bestuur van de twee componistenverenigingen ComAV en FeBeME-BeFEM.

On-Line

dirkveulemans.be | bandcamp

[- begin pagina -] [- index componisten -]

Samenstelling en organisatie: Dirk Veulemans

Partners BOEM 2023: ComAV vzw | FeBeME - BeFEM NE FR EN

Contact BOEM : xboemx@xtelenetx.be (verwijder de x-tekens)

BOEM is op Facebook te vinden. Vind onze pagina leuk !

Facebook icon

© 2023 BOEM

Intuit Mailchimp logo